Ne mutlu “Biz kocaman bir aileyiz” diyene! Anneanne, babaanne, çocuğumuzu büyütürken en büyük desteklerimizden. Aman ne güzel bir tablo! Keşke bir de çocuk ağladığında her istediğini yapmasa… Keşke bir de onu gofretlerle doyurmasa… Bir kere de annesinin “hayır” dediğine “evet” demeyiverse! Aah, ah! Anneler nasıl olacak da anneannelerle, babaannelerle uyum içinde yaşayacaklar? Anneannelerle, babaannelerle nasıl geçinileceğini uzmanımız Belgin Temur Yağlıtaş, bu ay Annelik Sanatı dergisindeki Alternatif Anne köşemiz için yazdı. Bu yazıya ek olarak Yağlıtaş, toplumumuzda karşılaşılan başlıca anneanne ve babaanne tiplerini de şöyle anlatıyor:
Koruyucu anneanne/babaanne
Anneanne/babaanneler genellikle torunlarına karşı çok yumuşak olurlar. Ancak bazen kendi kızlarıyla/oğullarıyla ilgili bazı kaygılarından ve ilişkilerindeki sorunlardan ötürü torunlarına karşı gereğinden fazla koruyucu olabilirler. Bu tutumun da çocukların gelişimini yavaşlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Fazla koruyucu tutum aynı zamanda çocuğun anneanne/babaanne ile olması gerekenden daha sıkı bir bağ kurmasına ve sonrasında da ciddi ayrılma kaygıları yaşamasına neden olabilmektedir. Burada çocuk aslında bilinç dışı olarak anneanneyi/babaanneyi memnun edebilme telaşındadır. Toruna “adanmışlık” yaklaşımı çocuğun da kendini adaması gerektiği düşüncesine kapılmasına neden olabilir.
Bağımlı anneanne/babaanne
Bazen “bu çocuk benim yaşam kaynağım, o olmasaydı yaşayamazdım” türünden aşırı bağımlı yaklaşımlar görürüz. Bunlar çocukta da patolojik bir bağ oluşumuna neden olmaktadır. Çünkü bu durumda anne baba da çocuğun kendi anne babası için böyle bir fonksiyonu olduğunu düşünüp fazla müdahale etmekten çekinmektedir.
Kontrolcü anneanne/babaanne
Bazen de özellikle çocuğa bakım veriyorsa ailenin tüm kararlarında etkili olmaya çalışan, özellikle de çocukla ilgili her tür kararı vermek isteyen, hatta anne babayı sert bir şekilde eleştiren anneanne-babaanne tutumuna rastlıyoruz. Aynı tutum çocukla ilişkide de etkili oluyor. Fazla kuralcı ve fazla mükemmeliyetçi bu tarz bir yaklaşım hem anne babayı hem de çocuğu tedirgin ettiği için aile huzurunu da etkileyen bir hal alıyor.
Fırsatçı anneanne/babaanne
Bazen de torun büyük ebeveynlerin kendi çocuklarıyla ilişkiyi sürdürmeleri için bir araç pozisyonunda kalabiliyor. Özellikle geçmişten getirilen bir gerginlik varsa çocukla ilgilenme isteği bir yarışa dönüşebiliyor. Anneanne/babaanne bazen aile içinde kendi rolünü yeniden yapılandırmak için de torunla ilişkiyi gündemde tutma çabasında olabiliyor.
Cok guzel bir yazi, tesekkurler. Peki soz ettiginiz bu farkli tarzlardaki aile buyuklerine nasil yaklasilmali? Ebeveyn kontrolu nasil ele almali?
bayram öncesi ilkiz hnm. sorusunun cevabı pek önem taşımakta:)…acil cevap lütfen…
Acil cevap Annelik Sanatı dergisinde. Derginin sayfasına okumuş olduğunuz yazıdaki linkten erişebiliyorsunuz, bir daha sayfaya gidiniz 🙂